Een hoogwaardig infiltratiesysteem laat het hemelwater in je tuin goed weglopen. Hierdoor voorkom je overlast van bijvoorbeeld waterplassen op je terras. WitWay biedt je alle benodigdheden om een goed systeem aan te leggen, dat ook bij extreme neerslag zijn werk blijft doen. Een compleet hemelwaterafvoersysteem met dakgoten en een regenpijp leidt het water weg van je woning. Het infiltratiesysteem zorgt er vervolgens voor dat het water geleidelijk wordt afgegeven aan de grond. Bekijk direct ons uitgebreide aanbod infiltratieputten online!
Infiltratiesysteem voor regenwater
Als je op zoek bent naar een infiltratiesysteem voor hemelwater, heb je diverse mogelijkheden. Naast een infiltratieput, ook wel zink- of zakput genoemd, hebben wij onder andere kolken en infiltratiekratten in ons assortiment. Putten hebben een extra buffer van zand of grind nodig. Deze materialen nemen water op, waardoor de put meer ruimte overhoudt en goed blijft werken. Zo kan je infiltratiesysteem het hemelwater ook bij extreme regenval goed verwerken.
Capaciteit van het infiltratiesysteem
Per bodemsoort en terrein moet worden gekeken wat de beste methode is en moet worden uitgezocht hoe de afvoer van het regenwater bij je huis geregeld is. Afkoppelen kan door middel van zinkputten, infiltratiekratten en/of drainagebuizen.
De capaciteit van een infiltratievoorziening wordt door de volgende factoren bepaald:
• De K waarde (hydrologische conductiviteit) van de bodem
• Het volume van de infiltratievoorziening
• Het totaal oppervlak van de zijkanten van de infiltratievoorziening (het uitwisselingsoppervlak)
Bij het aanleggen van het infiltratiesysteem is het belangrijk om te kijken hoe goed de doorlaatbaarheid van de grond is. De grond kan juist heel goed doorlatend zijn maar ook heel slecht. De K-waarde, is de hydrologische conductiviteit, die zegt iets over hoe goed de grond doorlaatbaar is.
Door de K-waardete berekenen weet je of je grond zeer goed of juist zeer slecht water doorlatend is.
k > 5 | zeer goed |
5 < k < 1 | goed |
1 < k < 0,5 | redelijk |
0,1 < k < 0,5 | matig |
0,01 < k < 0,1 | slecht |
k < 0,01 | zeer slecht |
Hoe bereken je de K-waarde van de grond?
Het is eigenlijk heel eenvoudig om te berekenen hoe goed de grond in jouw tuin doorlatend is. Door de volgende stappen uit te voeren en de formule toe te passen weet je de k-waarde van jouw grond.
Hoe betere de opslagcapaciteit, of beter gezegd de waterdoorlaatbaarheid is van je grond, hoe hoger de K-waarde.
Voorbereiding:
Graaf een gat van 30 x 30 x 30 cm. Dit gat vul je helemaal met water en ke laat het leeglopen. Hierdoor wordt de grond goed vochtig waardoor je de test kan starten.
De test zelf:
Vul nogmaals het gat geheel met water en noteer hoeveel tijd er nodig is totdat al het water weg is uit het gat.
Bereken de k-waarde aan de hand van de formule:
De formule = 24 / (tijdsduur in uren x 3)
Bijvoorbeeld:
Het duurt 1 uur voordat al het water uit het gat is.
De tijdsduur (in uren) doe je x 3, dus 1 x 3 = 3
Vervolgens deel je 24 door 3; dus 24/3= 8
De grond heeft een k-waarde van 8. Met deze k-waarde kan de grond 8 x per 24 uur 1 m3 kwijt. Dat is aanzienlijk veel. Een k-waarde boven de 5 is al heel goed en boven de 1 is goed water doorlatend.
Infiltratiesysteem zelf aanleggen in de tuin
Een gedegen infiltratiesysteem aanleggen, doe je eenvoudig zelf. WitWay levert diverse systemen zoals kratten, kolken en putten. Ook andere materialen zoals drainagebuizen vind je bij ons. Alle systemen kan je zelf op de gewenste plek in de grond plaatsen. Voor sommige varianten heb je draineerzand of grind nodig. Deze materialen dienen als buffer. Zo kan er extra water opgevangen worden als de grond verzadigd is. Dit water wordt bij een periode van droogte geleidelijk afgegeven aan je tuin. Een infiltratiesysteem aanleggen, voorkomt hierdoor niet alleen wateroverlast, het zorgt ook voor een goede balans in de vochtigheid van je grond! Wil je meer uitleg over hoe je zelf een infiltratiesysteem kunt aanleggen? Lees dan hier onze infiltratiesystemen blog!
Infiltratiesysteem berekening omvang
Om water goed weg te laten lopen, is een infiltratiesysteem met de juiste inhoud bijzonder belangrijk. Je kunt de minimale afmeting eenvoudig zelf uitrekenen met onze infiltratiesysteem berekening. Voor deze som hoef je alleen de vierkante meters verhard oppervlak te nemen.
Per vierkante meter valt er gemiddeld zo’n 20 liter water. Bij een oppervlakte van 10 m2 ziet de infiltratiesysteem berekening er dan als volgt uit: 10 m2 x 20 liter = 200 liter capaciteit.
Infiltratiesysteem koop je bij WitWay
WitWay is dé plek om je infiltratiesysteem te kopen! Je hebt een ruime keuze uit diverse systemen. Daarnaast leveren wij ook een stevige pvc afvoer en de accessoires om deze goed aan te kunnen leggen. Door onze ruime voorraad kunnen wij de bestelling vaak snel leveren. Hierdoor zal het regenwater binnenkort goed en efficiënt weglopen in je tuin. Heb je nog vragen voordat je een infiltratiesysteem wilt kopen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze deskundige medewerkers staan je graag te woord!
WitWay: Voor degenen die het gaan maken!